Herdenking Kristallnacht, nieuwe ‘Stille Wandeling en nieuwe website

 

Herdenking Kristallnacht

Op zondag 9 november, de dag waarop de Kristallnacht (Nacht van het gebroken glas) herdacht wordt, die plaats vond in de nacht van 9 op 10 november 1938, presenteert Stichting DovenShoah een nieuwe ‘Stille Wandeling’ en een nieuwe website waarop de Nederlandse Dove Joodse slachtoffers van het naziregime persoonlijk herdacht worden.

De Kristallnacht was een door de nazi’s georganiseerde actie gericht tegen de joden in Duitsland. In die nacht werden in heel Duitsland joden aangevallen, synagogen in brand gestoken en joodse winkels en bedrijven vernield. Ook joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden.
Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Die nacht werden er 400 joden vermoord of tot zelfmoord gedreven.
De naam Kristallnacht verwijst naar al het glas dat tijdens deze aanvallen werd vernield. De straten waren bezaaid met het glas van alle ingeslagen ruiten en etalages.

Stille Wandeling Transvaalbuurt, Amsterdam

Stichting DovenShoah herdenkt deze nacht met de presentatie van een nieuwe ‘Stille Wandeling door de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost.

De Transvaalbuurt was net als de Nieuwmarktbuurt rond het Waterlooplein, tijdens de oorlog een buurt waar heel veel joden woonden, omdat ze door de nazi’s gedwongen werden naar die buurten te verhuizen.

Deze Stille Wandeling vindt op zondagmorgen 9 november plaats vanaf 10.00 uur.
Vertrek vanaf de Hema op de Linneausstraat.
Gidsen zijn Dick Kerkhoven, Hans Kauwen en Willy Lengers.
Er is een gebarentolk aanwezig voor de horende deelnemers