Joods en doof

Joodse mensen in de dovengemeenschap

In de dovengemeenschap wordt de geschiedenis vooral van persoon op persoon doorgegeven, de zogenoemde ‘oral history’. In de dovengemeenschap, waar gebarentalen de communicatievorm zijn, zou dit ‘sign history’ moeten heten.
Er zijn verhalen over de vooroorlogse periode van de Nederlandse dovengemeenschap. Volgens die verhalen was er toen een rijk bloeiend verenigingsleven en speelden Joodse doven een belangrijke rol in dat verenigingsleven. Joodse doven waren vaak zeer actief in het verenigingsleven, zaten in besturen of richtten verenigingen op.
Toen de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog Joden verbood om lid te zijn van verenigingen, stonden de dovenverenigingen stil. De deportatie en moord op Joodse doven heeft het dove verenigingsleven een enorme slag toegebracht. Het zou nog jaren duren voor dit weer enigszins op gang kwam. Dit feit is bekend in de dovengemeenschap.

Maar wie waren deze Joodse dove mensen? De namen van de vooraanstaande Joodse dove mensen zijn nog wel bekend maar de namen van de tientallen of misschien honderden anderen zijn niet bekend. Wie waren zij?

Het doel van dit onderzoek is om de namen te achterhalen van alle Nederlandse slachtoffers van de Shoah die Joods en doof waren. Naast het achterhalen van die namen is het ook een doel van dit onderzoek om, waar mogelijk, een persoonsbeschrijving te geven bij elke naam. Het einddoel is dat iedere Joodse dove persoon die in de Tweede Wereldoorlog vermoord is, genoemd en herinnerd wordt. Opdat zij niet vergeten worden.