Izak Levie

Izak werd op 7 april 1918 geboren in Amsterdam.
 
Izak werd op maandag
31 januari 1944 vermoord in het concentratiekamp Auschwitz.
Hij was toen 25 jaar.
 
Zijn vrouw werd op dezelfde dag vermoord in Auschwitz.
 
DOVE FAMILIE
Izak trouwde op 30 september 1942 in Amsterdam met Sara Daniëls, doof en oud-leerlinge van de Amsterdamse dovenschool.

Izak ging van 1 september 1921 tot juli 1933 naar de Amsterdamse dovenschool.

Volgens de gegevens van de school was zijn vader bediende bij de Joodse gemeente. Het gezin behoorde tot de Nederlands-
Israëlitische geloofsgemeenschap.

Izak werd in juli 1933 geplaatst op een fabriek voor lederwaren, hij werd leerbewerker van beroep.

In het notulenboek van de school staat dat Izak zich op 25 maart 1940 verloofde met Sara Daniëls, en op 3 januari 1943 staat dat zij getrouwd zijn.

De laatste notitie bij Izak is “Overleden”.

Izak was volgens het notulenboek lid van de Amsterdamse voetbalclub “Amstelstad”. In een verslag over het seizoen 1938-1939 staat vermeld dat de enkel van keeper Levie stuk werd geschopt en bij nader onderzoek gebroken bleek.
Izak stuurde samen met David Daniëls brieven naar het bestuur waarin zij hun beklag deden over de wijze waarop de Amsterdamse dovensportvereniging ADSV werd geleid.

Izak plaatste in het januarinummer van 1937 een advertentie in het tijdschrift ANDOR waarin hij, als Israëlisch jongen met een vaste positie, liet weten kennismaking te zoeken met een Israëlisch meisje.

In het juninummer van 1937 doet Izak samen met P. van Hommel een oproep om lid te worden van de tennisvereniging van ADSV. In het februarinummer van 1938 wordt bij het 15-jarig bestaan van ADSV vermeld dat Izak de eerste prijs haalde bij een tennistoernooi.

Izak was ook lid van het huldecomité. Het aprilnummer van 1938 bevat een verslag van een wedstrijd tussen de voetbalafdeling van ADSV en de Rotterdamse dovenvoetbalclub OLDI (Oud Leerlingen Doven Instituut). Ook hier wordt Izak’s aandeel geroemd. In het maartnummer van 1939, het meinummer van 1939, het novembernummer van 1939 en het mei/juninummer van 1940 zijn eveneens sportverslagen te vinden waarin Izak’s naam wordt genoemd.

Het laatste bekende adres van Izak
is Nieuwe Prinsengracht 22-2hg,
Amsterdam.

Archieven
Informatie over Izak Levie is ook te vinden bij:
Joods Monument
Yad Vashem